Image is not available
Image is not available
Slider

Nose Work handlar i första hand om att ha roligt med sin hund, men också om att få en hund som är trött och nöjd efter ett träningspass. Sporten går ut på att hund och ägare söker efter specifika dofter i olika miljöer. 

Det bästa hundar vet är att få använda sitt främsta instrument nosen. Därför är Nose Work något av det roligaste och nyttigaste du kan göra tillsammans med din hund.

I Nose Work får hunden känna sig duktig och viktig, en försiktig hund stärks och en forcerad hund får lite mer lugn, hunden söker efter vattenbaserade hydrolater av eukalyptus, lagerblad och lavendel.

Det är 4 olika sök i varje klass och olika svårighetsgrader

  • Behållarsök
  • Inomhussök
  • Utomhussök 
  • Fordonssök

Innan ett ekipage tillåts tävla behövs ett godkänt doftprov för aktuell doft i den klass du tänkt tävla i. Doftprovet genomförs för att säkerställa att hunden känner igen den doft som den ska söka efter på tävling. Doftprovet är även till för att du som förare ska kunna visa att du kan läsa av din hund och avgöra när hunden hittat doften. Ett godkänt doftprov gäller för den personen och den hunden som genomfört doftprovet tillsammans. Vill fler i familjen tävla med samma hund ska de också göra doftprov tillsammans.

Du kan även tävla i Nose Work. Från 1 januari 2017 är det en officiell tävlingsgren